Inhalatorne alergije

Alergija je pretjerana reakcija imunološkog sustava tijela na tvari iz našeg okruženja koje inače nisu štetne ili na koje većina ljudi nema reakciju. Kada alergen uđe u tijelo, najčešće stvara upalnu reakciju koja može biti lokalna, kao kod uboda insekta, pa do opće koja se može proširiti po cijelom tijelu.
Alergijski potencijal je često podcijenjen, a većina ljudi reagira više zbog potrebe da smanji neugodu uzrokovanu alergijskim simptomima kao što su svrbež i curenje nosa nego iz razumijevanja puno većeg problema koji leži u podlozi. Uzrok ovakve pretjerane reakcije imunološkog sustava leži u krivoj informaciji koju imunološki sustav ima o određenoj tvari, a sve veći broja alergičara u populaciji pripisuje se i povećanoj izloženosti zagađenju kemijskim tvarima i teškim metalima kroz hranu, vodu i direktno iz okoline.

Realno je alergijski potencijal vrlo velik. Uzrokuje velik broj problema kožnog, dišnog, probavnog i neurološkog sustava. Nabrojimo samo neke od problema koji često mogu biti povezani s alergijama: psorijaza, ekcem, bronhitis, astma, sinusitis, gastritis, iritabilno crijevo, migrena, neuralgija, kronični umor itd. Osim vidljive alergijske reakcije na npr. pelud poput curenja nosa, tijelo također reagira i na razne druge načine koji ne upućuju tako jasno da se radi o alergiji. Primjerice kod alergije (intolerancije) na hranu mogu se javiti probavni problemi, umor, psihička iritacija itd.

Sve ove reakcije, bez obzira radi li se o peludi, dlaci, hrani ili nečem drugom, u podlozi imaju isti mehanizam imunološkog sustava. Pojednostavljeno gledano, kada u tijelo uđe supstanca za koju imunološki sustav smatra da je štetna počinje stvarati antitijela da bi se obranio od nje. Takva antitijela, imunoglobulini E (IgE) u prisutnosti alergena pretjerano stimuliraju mastocite (vrsta stanica) da luče histamin, supstancu koja širi krvne žile i na taj način na tom mjestu stvara oticanje tkiva. Ovakvo oticanje i bolja prokrvljenost služi da bi tijelo na to mjesto lakše dopremilo imunološke stanice i sve što je potrebno za obranu organizma, a isto tako i da bi lakše sa istog mjesta maknulo nepoželjne tvari.

Ovakav mehanizam čini se kao dobar način zaštite, no kada se radi o kroničnoj svakodnevnoj reakciji organizma na različite supstance-alergene koji u stvari i nisu štetni za organizam, tada imunološka reakcija počinje biti veći problem od samog alergena. Osim što reakcija stvara neugodne simptome poput curenja nosa ili iritacije crijeva, sam proces kroz duži period iscrpljuje resurse tijela. Na taj način, imunološki sustav funkcionira slabije te umjesto da se bavi obranom od stvarnih opasnosti za tijelo, troše se resursi na „lažne alarme“ alergena zbog čega slabi obrambeni odgovor na stvarne opasnosti.
Logičan zaključak koji se nameće je da što je veći broj prisutnih alergena, to je veća i ukupna alergijska reakcija imunološkog sustava. Na što je veći broj alergena osoba osjetljiva i što je veći broj alergena istovremeno prisutan, to je veće i izmaranje organizma. Kada se radi npr. o kombinaciji netolerancije (alergije) na hranu, alergiji na životinjsku dlaku i peludi, oni zajedno mogu prouzročiti toliko snažnu reakciju organizma da ostaje vrlo malo resursa za bilo što drugo. Jedan od takvih primjera može biti i kronični umor.

U stvaranju alergijskog potencijala veliku ulogu ima i utjecaj okoline. Sve veće zagađenje hrane, zraka i vode doprinosi sve većem opterećenju organizma kroz nagomilavanje različitih kemijskih supstanci i teških metala u tkivima i stanicama. Također i sve veća izloženost različitim zračenjima, od zemljinog polja i podzemnih voda do zračenja mobitela, moderne elektronike i računala.

Pomoću Bicom Optima biorezonance moguće je utvrditi na koje alergena osoba ima reakciju te je uz pomoć te informacije moguće smanjiti izlaganje tim alergenima. Obzirom da se radi o krivoj informaciji koju ima imunološki sustav, moguće je uz pomoć Bicom Optima biorezonance „izbrisati“ takvu krivu informaciju iz tjelesnih sustava i smanjiti, a često i potpuno maknuti reakciju na pronađene alergene.

Intolerancije na hranu

Slično kao i kod inhalatornih alergija, i kod intolerancija na hranu postoji kriva informacija u imunološkom sustavu koji određenu, u stvari za tijelo bezopasnu hranu smatra štetnom. Za razliku od alergija, gdje je alergijska reakcija posredovana IgE imunoglobulinima vrlo brza i burna, kod intolerancija na hranu javlja se daleko sporija zakašnjela i puno blaža reakcija. Alergijske (dakle burne) reakcije na hranu su relativno rijetke, dok su intolerancije na hranu vrlo česte. U ovoj reakciji imunološkog sustava sudjeluju IgG imunoglobulini koji izazivaju reakciju u probavnom sustavu, zglobovima, respiratornom sustavu i ostale opće znakove kao glavobolja, umor, depresija ili pretjerana debljina.

Zbog ovog zakašnjelog efekta i blagih simptoma najčešće je teško definirati i izolirati koja hrana pravi problem obzirom da se u vremenu do reakcije konzumira veći broj različitih namirnica. To obično rezultira dugogodišnjim problemima na koje se većina ljudi na neki način navikne i prestane pridavati važnost. Ova dugotrajnost je ovdje i jedan od najvećih problema. Za razliku od sezonskih alergija gdje tijelo ima vremena za oporavak u periodu kada alergena nema, svakodnevno konzumiranje namirnica pomalo i dugotrajno iscrpljuje resurse tijela. Uz opće znakove od kojih je najčešći umor, nerijetko se javlja i pretjerana debljina zbog nakupljanja tekućine u tijelu. Stoga je važno ustanoviti na koje namirnice imamo reakciju kao bi ih izbacili iz upotrebe i nadomjestili sa drugima koje dobro podnosimo.

Također je pomoću Bicom Optima biorezonance moguće „izbrisati“ takvu krivu informaciju iz tjelesnih sustava i smanjiti, a često i potpuno maknuti reakciju na navedene namirnice. Pri ovome je važno razumjeti da je u periodu tretmana za micanje intolerancija važno provoditi dijetu iz koje su izbačene namirnice za koje se provode tretmani kako bi se eliminirala reakcija na njih.

Utjecaj okoline

Pod utjecaj okoline spada široki spektar opterećenja koje mogu biti raznolikog oblika i porijekla. Kao bitne skupine razlikujemo teške metale, kemijska sredstva kao što su pesticidi ili sredstava za zaštitu drveta, razni utjecaji valnog porijekla kao zračenje mobitela ili rentgensko zračenje te utjecaji koji se šire atmosferom kao što su smog ili ozon.

Svi ovi utjecaji, premda zasebno u malim količinama, zajedno i kroz duže vrijeme predstavljaju prilično veliko opterećenje na organizam. Teške metale najčešće unosimo hranom u vrlo malim količinama no kroz vrijeme se oni talože u organizmu i počinju stvarati poteškoće. Sve je veća izloženost različitim valovima kao što je zračenje mobitela ili bežičnih kompjuterskih mreža. U hrani se nalazi sve veća koncentracija različitih pesticida ili antibiotika, a svakodnevno udisanje čestica smoga unosi u tijelo bezbroj različitih čestica i kemijskih spojeva.

Premda je tijelo opremljeno prilično efikasnim mehanizmima eliminacije štetnih tvari, ovakav povećani i sve veći njihov dotok kroz vrijeme stvara preopterećenje kojeg ovi mehanizmi više nisu u stanju preraditi i eliminirati. Tvari koje se ne uspiju izbaciti iz organizma počinju se taložiti u različita tkiva i organe te ih s vremenom oslabljuju što počinje biti podlogom za razvoj zazličitih problema i bolesti. Ovakva opterećenja pogoduju i razvoju različitih alergija i intolerancija.

Da bi ponovo očistili organizam potrebno je smanjiti dotok štetnih tvari kroz kvalitetniju prehranu, a povećati kapacitete eliminacije pospješujući cirkulaciju vježbanjem. Bicom Optima biorezonanca također pomaže u uspostavljanju ravnoteže kroz poticanje eliminacijskih organa da izlučuju ove štetne tvari kao i kroz balansiranje protoka informacija kroz cijelo tijelo.

Virusi, bakterije, gljivice, paraziti

Svakodnevno nas okružuje nebrojena količina mikroorganizama bez obzira koliko čistim držimo prostor oko nas. Iako ih ne vidimo, mikrobi su sastavni dio naše okoline i nas samih. Naša tijela prilagođena su takvom životu i obrambeni kapaciteti našeg imunološkog sustava štite nas od njihovih negativnih utjecaja. Zdrav imunološki sustav uspijeva održati ravnotežu mikroorganizama koji se stalno nalaze u nama, a mikroorganizme koji su za nas štetni odbija i izbacuje iz tijela.

Količina mikroorganizama koji nas svakodnevno okružuju i ulaze u tijelo je vrlo velika. Razni virusi, bakterije, gljivice i paraziti dolaze u dodir s nama putem hrane, vode, zraka i materije koja nas okružuje i s kojom smo svakodnevno u kontaktu. Najveća količina ulazi putem hrane pa je zbog toga oko 70% naših obrambenih kapaciteta zaposleno u probavnom traktu. Različiti mikroorganizmi djeluju na nas na različit način. Neki virusi i bakterije stvaraju burne reakcije praćene temperaturom kao na primjer kod gripe ili bakterijskih infekcija. Neki paraziti uzrokuju polagano napredujuća i kronična stanja kao što su erozija i otjecanje zglobova. Neke bakterije i gljivice stvaraju probavne ili kožne smetnje smetnje itd.

Kada je imunološki sustav oslabljen, nije u stanju izbaciti sve mikrobe iz tijela i tada se u tijelu počinje zadržavati povećana količina mikroba koja inače tu ne bi bila. Takva narušena ravnoteža kroz vrijeme sve više opterećuje organizam

kroz povećanu količinu toksina koju luči povećana količina mikroba. Veća količina toksina ponovno oslabljuje imunološki sustav otvarajući sve veći prostor infekcijama. Ovaj proces je najčešće vrlo spor i napreduje kroz godine, no na kraju tijelo najčešće gubi bitku i dolazi do eskalacije bolesti.

Kada je imunološki sustav oslabljen, nije u stanju izbaciti sve mikrobe iz tijela i tada se u tijelu počinje zadržavati povećana količina mikroba koja inače tu ne bi bila. Takva narušena ravnoteža kroz vrijeme sve više opterećuje organizam kroz povećanu količinu toksina koju luči povećana količina mikroba. Veća količina toksina ponovno oslabljuje imunološki sustav otvarajući sve veći prostor infekcijama. Ovaj proces je najčešće vrlo spor i napreduje kroz godine, no na kraju tijelo najčešće gubi bitku i dolazi do eskalacije bolesti.

Da bi zaustavili ili čim više usporili ovaj nepovoljan proces, potrebno je pomoći tijelu da ponovo uspostavi ravnotežu. Treba potaknuti eliminacijske kapacitete organizma da izbacuju povećane količine toksina. Potrebno je eliminirati štetne mikroorganizme iz tijela i potaknuti oslabljeni imunološki sustav da može zadržati zdravu ravnotežu. Kroz Bicom Optima biorezonantne tretmane moguće je elektromagnetski utjecati na slabljenje mikroorganizama koji su napali tijelo omogućivši biorezonancom potaknutom imunološkom sustavu da obavi posao eliminacije. Na taj način se može količina mikroba u tijelu ponovo smanjiti na nivo koji tijelo može samo održavati.

U cijelom procesu važno je razumjeti da je hrana koju konzumiramo naš najveći lijek ili otrov, ovisno o tome što od hrane konzumiramo. Iz svakodnevne prehrane potrebno je izbaciti rafinirani šećer i brzu hranu, a povećati količinu sirovog voća i povrća uzgojenog što prirodnije i sa što manje kemijskih sredstava. Takva prehrana uz spomenute tretmane doprinijeti će bržem oporavku i održavanu zdrave ravnoteže organizma.

Candida albicans

Kandida je gljivica koja je u određenom broju prisutna kod svake osobe, a kod osoba sa dobrim imunitetom i uravnoteženim metabolizmom tijelo samo regulira njenu količinu i drži je pod kontrolom. Gljivica je vrlo otporna i može se nalaziti u ustima, grlu, probavnom, genitalnom i urinarnom traktu, ali može zahvatiti i bilo koji drugi dio tijela. Ako dođe do pada imuniteta i gljivica se uspije prekomjerno razmnožiti, može predstavljati opasnost za tijelo i uzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Na porast kandide mogu utjecati brojni čimbenici kao što su nezdrava prehrana sa previše brze hrane i rafiniranog šećera, stres, antibiotici, kontraceptivna sredstva, kortikosteroidi itd. Kada izmakne kontroli može uzrokovati tegobe poput kroničnog umora, alergije, probavne smetnje, artritis, depresivna stanja, a neka istraživanja ukazuju da može uzrokovati i karcinom (Dr. Tullio Simoncini). Kada jednom dođe do porasta kandide, stvara se začarani krug koji podržava sam sebe. Kandida luči toksine koji narušavaju imunitet i tako otvara put za različite infekcije. Za infekcije se u pravilu propisuji antibiotici koji uništavaju dobre probavne bakterije. Manjak dobrih probavnih bakterija pospješuje bujanje kandide i krug se zatvara.

Da bi provjerili kakvo je vaše stanje po pitanju kandide razmislite o donjim pitanjima. Ukoliko imate tri ili više potvrdnih odgovora na donja pitanja, bilo bi dobro da provjerite stanje kandide u vašem organizmu:

– jeste li umorni velik dio vremena ili osjećate bolove u mišićima (muskulfiber) uz normalnu fizičku aktivnost?

– imate li problema s probavom – napuhnutost, zatvor i/ili rijetku stolicu?

– osjećate li veliku potrebu za šećerom, kruhom, pivom ili alkoholnim napicima?

– patite li od naglih promjena raspoloženja, iritabilni ste, depresivni ili tjeskobni?

– osjećate li se često ošamućeno ili imate problema s koncentracijom?

– jeste li kada koristili antibiotike, kontracepcijske tablete ili steroidne lijekove?

Uz pomoć Bicom Optima biorezonance i anti-kandida dijete možete ponovo uspostaviti ravnotežu u tijelu i riješiti se mnogih problema za koje niste niti mislili da su s njom povezani. Kroz nekoliko biorezonantnih tretmana elektromagnetski se oslabljuje kandida u tijelu dok se istovremeno stimulira imunološki sustav i eliminacijski kapaciteti organizma. Na taj se način prirodnim putem bez kemijskih sredstava ponovo uspostavlja ravnoteža.

Odvikavanje od pušenja

Pušenje spada u kategoriju blagih ovisnosti i jedno je od najvećih uzročnika plućnih i srčanih bolesti. Brojni kemijski spojevi koji se oslobađaju pri sagorijevanju cigarete (duhana i papira) kroz dim ulaze u pluća i asimiliraju se u tijelo. U više od 4000 spojeva i elemenata koji su detektirani sagorijevanjem cigarete nalaze se kadmij, arsen, toluen i ugljični monoksid koji su vrlo otrovni za tijelo. Vrlo problematičan sastojak je također i nikotin koji stvara ovisnost.

Zbog toga što stvara ovisnost o nikotinu, a također i zbog mentalne i socijalne ovisnosti, prekidanje i odvajanje od ove štetne navike je za većinu ljudi težak zadatak. Bicom Optima biorezonanca djeluje na način da smanjuje ovisnost nikotinskih receptora u mozgu na nikotin i na taj način smanjuje primarnu fizičku ovisnost o njemu. Kroz tretmane se smanjuje nikotinska kriza koja se pojavljuje kada pušač duže vrijeme ne unese nikotin u tijelo.

Već nakon prvog tretmana potreba za cigaretom drastično pada, a tretman je potrebno ponoviti kroz nekoliko dana čim osoba ponovo osjeti porast potrebe. Nakon drugog tretmana duže je vrijeme do ponovnog porata potrebe kada treba doći na treći tretman. Kroz uobičajeno 3 tretmana, potreba za nikotinom pada na nivo koji je većini ljudi podnošljiv za izdržati dok se tijelo kroz vrijeme potpuno ne oslobodi navike, no u slučaju potrebe moguće je dodati još tretmana.

Tretman je uspješan u više od 80% slučajeva no potrebna je i suradnja osobe koja se odvikava jer tretman ne oslobađa od socijalne i mentalne navike. Uz ovaj tretman nisu potrebni nikakvi drugi tretmani niti nikotinska zamjena.

Centar za biorezonancu i homeopatiju BioVal © 2024

Uvjeti korištenja i Zaštita podataka